The Geek Fix

Fixes from a Geek

EVGA Hybrid Kit Pump Buzzing Fix

evga_pump

How to fix the buzzing from the EVGA Hybrid Kit.

EVGA Hybrid Kit

I own the EVGA GTX 1070 FTW edition card, but decided that I wanted to reduce noise and temperatures by opting to upgrade to the EVGA Hybrid Kit.  While I was able to achieve much lower temperatures, almost cutting them in half, I did notice a loud buzzing noise coming from the pump.  After doing some research online I found that it is quite a common occurrence when it comes to the EVGA Hybrid Kits, but there is a way to fix it.

The Fix

The reason why there is a buzzing sound coming from the pump is that it is running at full speed of about 1800rpm.  Unlike some other CPU pumps like the Corsair H100 v2 which can regulate the speed via power, the EVGA pump is not adjustable since it’s only a 2 pin cable.  There are two ways that this can be fixed though, one that is easy and keeps the warranty in tact, while the other requires modding and voids the warranty.  In this article I will go over the easy method.

For the easy method all you really need to do is to buy a 4 pin mini GPU to 4 pin fan header adapter.  Then instead of using the splitter that is used to power the pump and the fan on the card, you’ll simply plug the pump fan in to the adapter and then in to a fan header on your motherboard and power the GPU fan as you normally would by plugging it directly in to the card.

4 Pin Mini GPU to 4 Pin Fan Header Adapter

Once the adapter is installed you will have to manually control the pump fan speed either via the BIOS settings on your motherboard or software.  While Speedfan was once the recommended software for controlling fan speed I wasn’t able to have any success with it on the newer motherboards.  In my BIOS there are some settings to adjust the fan speed via mode (Quiet/Normal/Performance) or through CPU temperature setting, but I didn’t like either option so I had to look elsewhere.  I ended up finding a great application called Argus Monitor which not only allowed me to control the fan speed of the pump manually, but to also adjust the speed based on GPU temperature.  What I decided as the final settings was to keep the pump speed at 50% (1400rpm), but have the radiator fan adjust based on a GPU temperature curve.  You can find a screenshot below:

Argus Monitor (shareware)

The adapter is a  bit hard to find, but can currently be found on eBay.  There is a smaller sleeved version available on eBay as well.

Conclusion

That’s all there is to it.  With this simple adapter and with the Argus Monitor software you can reduce the speed of the EVGA Hybrid Kit pump which will virtually eliminate the buzzing sound.

(Visited 558 times, 1 visits today)

14 Comments

  1. How are the temps after slowing down the pump?

  2. Hi again,

    Thanks for your reply, I finally got the 4pin cable adapter and I’m going to try to do this tomorrow so once I open the shroud I will see a splitter cable , now since i never seen the inside of the card so I hope is not too confusing as to what cables I need to unplug and such , do you by any chance have some pics or video on how you did this?

    Also I have a question on your article you mention that you are now abke to control both the pump and the pump fan? I was under the impression that you can only control the pump fan not the pump itself, or can you control both? Thanks in advance for your answer.

    • thegeekfix

      May 30, 2017 at 2:42 pm

      I don’t have have any pics or videos but there are some on YouTube. This video shows someone upgrading to the hybrid, but the disassembly will be similar. This timestamp talks about the cable that goes from the pump to the pcb connector.

      I’m able to control the pump fan and radiator fan using third party software and can control the PCB fan using EVGA software.

  3. Got the adapter from modDYI and plugged my pump into my MB, works perfectly. Hugely appreciate this article, now my hybrid finally runs cool AND quiet, for me there are no changes in the temperature, at worst maybe like +1C. Kinda weird that for such high price you can’t control the pump out of the box… But hey, I’m glad that I got it fixed thanks to this article!

    • thegeekfix

      June 6, 2017 at 1:45 pm

      Nice. It is a little disappointing to have to go this route since there is a lack of pump control. Glad it worked for you.

  4. How did you route the new cable from inside the shroud to the outside?

    • thegeekfix

      July 25, 2017 at 5:00 am

      I just used the existing hole. I was thinking of possibly adding a small notch on the backside and route it that way.

      • I got the cable and connected it to the mobo. I tried setting it to 50% but it looks like it’s still at full speed. The temp doesn’t increase when lowering the speed. What am I doing wrong? I’m currently using an MSI board and using their MSI Command Center software to control fan speed.

  5. I may be reading your fix incorrectly. You say plug the pump fan into the adapter. Do you mean the fan that is on the radiator???

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

© 2017 The Geek Fix

Theme by Anders NorenUp ↑